22 de març del 2007

Trobeu que fa fred?

Doncs sí, resulta que ha refrescat força respecte a l'estiuet al qual ens havíem acostumat, cosa que ha fet que s'hagin tornat a encendre les estufes a la meva llar (espero que per poc temps, per allò de la sostenibilitat). De fet, fins i tot m'informen que durant una estona va nevar a Badalona.

Però aquesta refrescada no és gens en comparació amb el que s'ha arribat a veure por ahi. A continuació us dono una llista de "facts" en relació amb el fred, a veure si us animo i sortiu al carrer en màniga curta :-D

- La temperatura més baixa mai registrada a la història ha estat de -89,2ºC. Va ser el 21 de juliol de 1983 a la Base Vostok, a l'Antàrtida.

- El lloc habitat més fred del món és Eureka (Nunavut, Canadà), amb una mitjana de -19,7ºC

- A l'Àsia, el rècord de fred correspon, com era d'esperar, a Sibèria, concretament a Verkhoyansk, on el 7 de febrer de 1892 es van registrar -67,8ºC.

- A Amèrica del Nord, el registre més extrem es va produir a Northice (Groenlàndia). Va ser el 9 de gener de 1954 i es va arribar a -66ºC.

- A Europa, en canvi, no hem arribat a temperatures tan baixes, ens quedem a "només" -55ºC. Això va ser a Ust-Shchugor (Rússia), però el sujetu que ho va apuntar es veu que es va descuidar de registrar la data que va ser. Amb el fred que fotia, no m'estranya.

- El rècord d'Amèrica del Sud és una mica més modest: -33ºC. Es va assolir a Sarmiento (Chubut, Argentina) l'1 de juny de 1907.

- La temperatura més baixa mai assolida a l'Àfrica va ser de -23,9ºC. Va ser l'11 de febrer de 1935 a la pintoresca ciutat d'Ifrane (Marroc), on si no :-P

- El rècord d'Oceania, el menys freds dels freds, correspon als -23ºC registrats el 29 de juny de 1994 a Charlotte Pass (Nova Gales del Sud, Austràlia)

- A casa nostra, el rècord el tenen, com era d'esperar a l'Alt Pirineu. A l'estany Gento, al Parc Nacional d'Aigüestortes es va assolir una temperatura mínima de -32ºC, que seria la mínima tant per a Catalunya com per a Espanya.

3 comentaris:

MaRiNa ha dit...

doncs que vols q et digui.. la unica conclusió es que no anire mai a viure a tots aquests llocs que dius. Se t'han de congelar les llàgrimes!

Mauro S.G. ha dit...

home, Ifrane pot estar bé. Jo no la descarto aquesta.

Anònim ha dit...

DOncs jo a l'estany si que aniria... ha de ser realment bonic allò tot nevadet..

Salutacions i merci per la referència...

http://velez.cat