31 de març del 2007

El resultat més inesperat de la història del futbol

Quina ha estat la sorpresa més grossa de la història del futbol? Segurament hi hauria moltes opinions al respecte, però la ciència futbolera (?) té la seva pròpia resposta. Un resposta que es basa en l'estadística, en els Elo Ratings, que és un sistema per a puntuar tots els resultats que es donen en competicions oficials de seleccions, segons les expectatives de victòria prèvies i amb les quals s'elabora una classificació que, tot i no ser reconeguda oficialment per la FIFA, per a mi és el barem més fiable per a veure quines són les millors seleccions del món en l'actualitat.
Així doncs, segons els Elo Ratings una sorpresa serà més grossa quan un equip amb un rating (puntuació) molt baix guanyi a un equip amb un de molt alt, quant més amplia sigui la diferència de gols i quant més important sigui la competició on es produeixi.

Llavors, segons aquests paràmetres, quines han estat les biggest upsets of all time?

1. El Suècia 8 - Bèlgica 1 dels Jocs Olímpics de París de 1924 (Suècia va guanyar 92 punts, els mateixos que en va perdre Bèlgica)

2. L'Itàlia 7 - Espanya 1 dels Jocs Olímpics d'Amsterdam de 1928 (l'intercanvi va ser de 89 punts en favor dels italians)

3. El Fiji 4 - Nova Zelanda 0 del Campionat d'Oceania de 1980 (intercanvi de 85 punts a favor dels fijians)

Més recentment tenim el Ghana 2 - Txèquia 0 del passat Mundial 2006, que va significar un intercanvi de 81 punts.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Això sí que és friki... xD
Extrapolable a altres esports, suposo, oi?

Mauro S.G. ha dit...

I tant! Als escacs és la manera oficial de calcular els rankings mundials i a l'hoquei taula s'està estudiant la seva idoneïtat.

Anònim ha dit...

Me l'he estat mirant a la viquipèdia i... realment és força interessant, hauriem de provar d'aplicar-la a l'air hockey.