16 de març del 2007

Prohibit a les dones

Europa, continent de llibertat i d'igualtat de drets dona-home, també és al mateix temps un continent ple de coses friquis i encara manté alguns vestigis de masclisme arcaic. Avui us en parlaré d'un de ben curiós.

Es tracta del cas del Mont Athos, un territori autònom dins la República Helènica (Grècia). Aquest lloc no és ni una província ni una regió, sinó un estat monàstic, és a dir, un puesto governat per monjos. En aquest tros de península de quasi 400 km2 (com 4 vegades la ciutat de BCN) hi viuen uns 2250 monjos en un total de 20 monestirs autònoms. Això sí, tot i que la península, com a tal, està connectada per terra a la resta del continent, l'única manera d'accedir-hi és per mar.

Encara que el Mont Athos ha estat tradicionalment un lloc tancat al món exterior, últimament s'està obrint tímidament al turisme, això sí, mantenint una antiga llei que contribueix a fer d'aquest territori un lloc encara més friqui del que ja de per sí és. I és que al Mont Athos no s'hi permet l'entrada a les dones.
Hehehe, aquests monjos grecs són l'òstia. Resulta que per a impedir que els tios caiguessin en la temptació de la carn no se'ls va ocórrer res millor que tancar el territori a les dones. Però no es van aturar aquí perquè (i no resulta difícil imaginar-ne el motiu) la prohibició d'entrada s'estèn també a totes les femelles de tots els animals excepte les gates i les gallines (i suposo que les ocelles i les peixes, insectes i altres animals difícils de controlar).

Aquest fet ja ha cridat l'atenció de la Unió Europea, que en alguna ocasió ja ha reclamat als governs nacional i autònom que aixequin aquesta restricció de la llibertat de circulació a les dones en territori europeu, però fins avui no s'ha fet res al respecte.

En qualsevol cas, sempre ens quedarà internet per a gaudir del bonic patrimoni artístic i natural del Mont Athos.

2 comentaris:

MaRiNa ha dit...

i no se'ls va acudir que podien caure en el pecat de la carn entre ells mateixos?
que no mi volen.. donc sno i vaig! sera per món que hi ha per veure! ;)

Mauro S.G. ha dit...

potser és que no volien que cap dona fos testimònia de com queien en el pecat de la carn entre ells.

però almenys tenim la sort que al món hi ha molts més llocs d'accés lliure que d'accés restringit.