7 de desembre del 2007

Banderes: Antàrtida (1)

Avui no tenia gaire clar de què fer la secció banderes. Tenia algunes suggerències de fans de la secció, com la del Nepal, l'"estelada" canària, les banderes espanyoles històriques, etc... però al final he pensat que, com que aproximadament ja n'havia tocat una de cada continent, ara em tocaria anàrme'n al sisè continent, l'Antàrtida.

Ja ho sabeu els lectors més fidels (ja en teniu de mèrit, ja...), el continent gelat i les fricades relacionades amb ell m'apassionen. Per tant, el continent que va veure nèixer el mític Emilio Marcos Palma bé mereixia un post sobre les seves banderes.

Però clar, aquí tenim un problema ja per començar (a banda del fred), i és que, com no és ben bé un país ni res semblant, no té una bandera oficial pròpiament dita. El que tenim, ara per ara, és una sèrie de països que en reclamen la sobirania (reclamacions congelades, mai millor dit, pel Tractat Antàrtic) i un parell de propostes frikis. Anem a pams; avui, només les dependències de països de por ahi:

Territori Antàrtic Britànic



Ja sabeu, els britànics no son una gent gaire imaginativa a l'hora de fer banderes per a les seves colònies i dependències. Han agafat el model típic de la Union Flag (bandera britànica) al cantó i en comptes del fons blau habitual, han dit "calla!, com que l'Antàrtida és el continent del gel i tot allò, posem-hi un fons blanc com el gel!" Doncs així ho van fer, i per fer-ho encara més polar, a l'escut hi van ficar un animal tan poc heràldic com un pingüí.


Terres Australs i Antàrtiques Franceses



Aquesta bandera, lletja com un pecat, demostra que si els britànics tenen poca imaginació en el tema, els francesos no els milloren pas; s'han limitat a adaptar el model de bandera colonial britànica, amb la bandera francesa al cantó, la resta en fons blau marí, i un lletgíssim logo format per la combinació de les inicials del territori. Per cert, que no es tracta ben bé de la bandera del territori, sinó més aviat de la bandera de l'administrador del mateix. Vamos, que difícilment us la trobareu penjada d'una finestra en una diada o en una competició esportiva o a l'entrada d'un càmping.


Terra del Foc, Antàrtida i Illes de l'Atlàntic Sud (Argentina)



Amb aquest bonic nom, el govern argentí va voler englobar a la província de Terra del Foc els territoris en disputa de l'Antàrtida, les illes Malvines i altres illetes de la zona. La terra natal d'Emilio Marcos Palma té una bandera més maca que la dels "veïns" francesos i britànics, tot i que sembla més un logotip d'una companyia d'assegurances o de cert partit polític del centredreta espanyol que una bandera pròpiament dita. És meitat taronja i meitat blava, amb un albatros estilitzat entremig, símbol de la llibertat, i unes estrelles sobre la meitat blava que representen la Creu del Sud, símbol per excel·lència de l'hemisferi sud.


Magallanes y Antàrtica Xilena



l'Antàrtica Xilena és una província de la regió XII de Xile i té una bandera que recorda al del territori veí argentí. La part superior, de dos terços d'amplada es de color blau i té a la seva part esquerra la Creu del Sud, i el terç d'avall de la bandera és de color groc ocre, i està separat de la part blava per una línia blanca en forma de ziga-zaga, força original, i que representa l'accidentat relleu de la regió. "Curiosament", els territoris britànic, argentí i xilè estan pràcticament superposats, però com hi ha la moratòria del Tractat Antàrtic, en la pràctica no passa res.

(Fi de la primera part)

7 comentaris:

Fran Rojas ha dit...

Me extraña que Canarias no reclame una parte de la Antártida, con eso de que somos políticamente europeos, físicamente africanos y de corazón latino-americanos. Nos falta Asia y la Antártida, jajaja.

MaRiNa ha dit...

per curiositat... doncs treus tota aquest info? i es més... com se t'acudeix buscar les banderes d'aquests paisos???

Andrea ....de acà y de allà ha dit...

uhhh yo dí Drechi Internacional Público 1 y 2, me comi todo estas historia, y la verdad me gusta mucho..espero la sergunda parte, para ver que nos aprotas de Uruguay, lo que nunca me quedó claro si tenemos los uruguayos una bandera propia para nuestro sector antártico..si tenia un amido que vivió dos años en la Base Artigas, y tiene un número teléfonico que cuesta lo mismo que una llamada local, era gracioso porque tu discabas un número muy normal, ponle un 936 ...... y te decian Base Artigas Antarida jajaja... ya se me fue la olla..un beso y espero la 2º

Andrea ....de acà y de allà ha dit...

perdon por los horrores de teclado y ortografia¡¡¡¡¡¡¡¡¡

Mauro S.G. ha dit...

@Fran: Canarias bastante tendría con reclamarse a sí misma, no? :-P Si los canarios sois físicamente africanos... tú no serías precisamente un buen ejemplo, jejeje.

@Marina: com dirien els "colaboradores" dels programes del cor "tengo mis fuentes" :-P Tinc un parell de pàgines d'internet on vaig habitualment, a més de la Wiki, és clar. Com se m'acudeix? No sé, suposo que sóc molt friki.

@Andrea: muy bueno eso de tu amigo que vivía en la Antártida! De Uruguay ya te digo que no aportaré nada en este tema porque, a pesar de disponer de algunas bases propias en el continente, no ha hecho reclamaciones de soberanía sobre el mismo, y como ya no se pueden hacer (ver Tratado Antártico, 1961), pues ahí os quedáis, sin vuestro trocito de helado, jeje.

Anònim ha dit...

Sóc col·leccionista de banderes. Potser algun dia voldries fer-ne unes quantes fotos per a aquesta secció del blog. En tinc 22. Totes es van comprar al territori que representen, llevat de la del Vaticà, que vaig comprar a una botiga tot just a l'exterior de les muralles. Són les següents:

Banderes d'estats sobirans:
Regne Unit
França
Suècia
Estònia
Alemanya
Itàlia
Vaticà
Estats Units
Brasil
Grècia
Irlanda
Portugal

Banderes de països no sobirans:
Anglaterra
Escòcia
País de Gal·les
Catalunya (senyera)
Catalunya (estelada)
Galícia

Banderes de territoris històrics:
RDA
República de Pisa

Altres territoris:
Yorkshire (no oficial)
Unió Europea

Mauro S.G. ha dit...

@Tim: that's cool! I tant que sí, en podríem parlar. Si surto de viatge a algun país exòtic ho tindré en compte, a veure si podem ampliar la col·lecció.