12 de desembre del 2007

Banderes: Antàrtida (i 2)

Companys, avui acabarem el repàs a les banderes de l'Antàrtida amb les que no pertanyen a cap regió, ni estat ni ens polític, és a dir, corresponen a propostes i palles mentals vàries amb millor o pitjor intenció, pero sense cap oficialitat.

Proposta del Secretariat del Tractat Antàrtic



Bé, aquesta és la proposta més "oficial" de totes. Veient-la entenem que l'hagin rebutjada, perquè és prou absurda i lletja com per això. Consta d'una representació del mapa del continent en blanc sobre fons blau, amb unes línies que pretenen representar els meridians que s'entrecreuen al Pol Sud, però que al final sembla més aviat una teranyina digna del mismísimo Home Aranya (Spiderman).


Proposta d'en Graham Bartram



Ara anem les propostes d'individus. Aquesta en concret és més simple que el mecanisme d'una cullera: mapa del continent en blanc sobre fons blau i res més, ni teranyina ni punyetes. Home, posats a cagar-la com els del Secretariat, millor no afegir-hi elements estúpids, però la veritat és que per fer això no calia ni que es molestés l'amic Graham. Podia haver agafat una foto per satèl·lit, que almenys hagués quedat realista. Per cert, a mesura que es vagi fonent el gel de l'Antàrtida, també anirà canviant el disseny de la bandera?
Error gros: una bona bandera mai no pot contenir un mapa.


Proposta d'en Whitney Smith



Una proposta amb "significat" i bona intenció, però el resultat de la qual és lleig com pegar-li a un pare. És de color taronja perquè és el que té millor visibilitat sobre el blanc que caracteritza l'Antàrtida i perquè cap país no el té com a color principal; les mans agafant "allò" representen la Humanitat conservant i tenint cura del continent; i la lletra "A", aquesta la deixo a la vostra imaginació ;-)
Error gros: una bona bandera mai no pot contenir lletres (aquí hi excloc la bandera del poble amazic/berber).


Proposta d'en Dave Hamilton



Té raó aquest home quan afirma que les propostes que hi havia li semblaven lletges i/o avorrides. Ell també ens explica el simbolisme de la seva proposta: el blau marí és el cel de la nit antàrtica; el blau cel és el color del gel estiuenc; el groc és el color de l'aurora austral (l'aurora boreal del sud); i les estrelletes són, efectivament, la Creu del Sud. I he de reconèixer que és una bandera més aviat bonica, però, aixx, no sé, no m'acaba...

Potser és que la cosa és tan senzilla com que l'Antàrtida és quelcom que no pot tenir una bandera, com la Lluna, el Sol, els oceans o la Terra. Les banderes són per a identificar territoris, nacions, entitats que volen diferenciar-se d'altres entitats... i l'Antàrtida és de tots.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

"Error gros: una bona bandera mai no pot contenir un mapa."

Xipre ;-)

Mauro S.G. ha dit...

efectivament, hi ha banderes que contenen un mapa, com la de Xipre, però no són gaires, perquè el mapa és precisament un element a evitar segons les regles de la vexil·lologia.

La gràcia d'una *bona* bandera és que pugui simbolitzar bé allò que representa. Si agafes un drap blanc i hi escrius "ENGLAND", tothom sabrà que representa Anglaterra, però seria molt cutre com a bandera.