13 de novembre del 2007

Banderes: la falç i el martell... al segle XXI!

Torna la secció banderes, i avui amb la recuperació d'un dels símbols que més ha marcat el segle XX: la falç i el martell. Tots coneixeu la història: a principis de segle el comunisme va començar a agafar força, a mitjans de segle es va convertir en una de les dues forces hegemòniques del món, i a finals de segle pràcticament va desaparèixer del mapa. El comunisme va escollir com a un dels seus símbols principals la falç i el martell entrecreuats, per a representar el poder dels camperols i del proletariat.

El paradigma de bandera d'estat comunista és la del paradigma d'estat comunista: la Unió Soviètica, que era tota vermellota amb la falç i el martell (FiM) al cantó (quart superior esquerre d'una bandera).
Avui dia, el comunisme només existeix a 5 països (Xina, Laos, Cuba, Corea del Nord i Vietnam), bé, això de Xina és bastante discutible; el cas és que cap d'aquests països llueix la FiM a les seves banderes. On són, doncs, les FiM a les banderes del segle XXI??

Doncs les hem d'anar a buscar a nivells subestatals: als oblasts russos de Vladimir i Briansk (no confondre amb el centre penitenciari de Can Brians) i a la república separatista moldava de Transnístria:

Vladimir (Rússia)

Briansk (Rússia)

Transnístria (Moldàvia)


Aquesta última en concret, la de Transnístria, entitat que ja per si mateixa mereixeria un post, és la bandera que tenia Moldàvia quan era una república soviètica. La de Briansk, per la seva banda, sembla que porti un arbre de Nadal, que de fet destaca més que la FiM, mentre que la de Vladimir té la curiositat de tenir la FiM sobre un fons blau.

Avui faig la valoració global de totes 3, ja que totes se semblen i que avui era més important el fet curiós d'aquestes banderes "retro" que no pas la valoració en sí.

Disseny: 5
Simplicitat: 6

Originalitat: 6

Capacitat simbòlica: 8

M'agraden?: 4

5 comentaris:

Daniel Daranas ha dit...

Gràcies pel teu comentari i benvingut per la part que em toca. Em sembla molt curiós i interessant, això de les banderes. I en general els temes del teu bloc, realment diferents a allò de què sento a parlar habitualment. També t'he afegit al meu lector RSS. Salut!

Anònim ha dit...

Proper tema a les banderes: elements insòlits :O

Mauro S.G. ha dit...

@Daniel: Gràcies pel comentari i per afegir-me al teu rss! La veritat és que a vegades em sembla que sóc massa friki i a vegades que sóc massa seriós. Al final només escric perquè m'agrada i ja està, sense més pretensions. Com va dia un dia la Marina, "m'agrada que us agradi".

@Yuanga: deus meus... n'hi hauria com per fer-ne un blog sencer! Però sens dubte en veureu! En quins elements estaves pensant? Kalashnikovs, per exemple?

Anònim ha dit...

Uhmmmm res com la d'Angola... això si és insolit i una adaptació folklòrica de la falç i el martell...

Mauro S.G. ha dit...

cert, però que sàpigues que la volen canviar per una de més "happy"